Article

Ny undersøgelse viser, hvordan sprog om krop og vægt påvirker børn og unges trivsel

Børn og unge oplever tidligt, at en krop kan være rigtig eller forkert på grund af dens vægt. Ny undersøgelse har set nærmere på, hvordan børn og unge taler om krop og sundhed, og hvordan det påvirker deres trivsel.

En ny undersøgelse ser på børn og unges sprog, holdninger og forståelser af sundhed og synet på kroppen. Den viser også, hvordan sproget former deres opfattelse af sig selv og andre.

Undersøgelsen er lavet af Epinion, der har interviewet over 50 børn i alderen 8-16 år. Den giver et dybdegående indblik i, hvordan børn og unge bliver påvirket af det omgivende samfunds sprogbrug og forståelser - især når det kommer til vægt. 

Hovedkonklusionerne i undersøgelsen er, at:

  • Børn tidligt udvikler en idé om en ”rigtig” og ”forkert” krop, hvor frygten for at blive drillet spiller en stor rolle.
     
  • Børn og unge har en udbredt opfattelse af, at en sund krop er en tynd krop.
     
  • Børn foretrækker at tale pænt og bløde udsagn op og fx sige "lidt større end andre."
     
  • Mange, især ældre piger, mener, at man helst bør undgå at kommentere på andres kroppe.
     
  • Det at blive konfronteret med en ”forkert” krop påvirker trivslen mere end selve de anvendte ord.

Giv børnene ordet

Det er kommunikationschef Marianne Lemvig, der har iværksat undersøgelsen, og hun synes, undersøgelsens konklusioner er brugbar viden på flere måder:

”Et af de primære formål med undersøgelsen har været at bringe børnene og de unges stemme frem i en debat, der ellers ofte er ledet af voksne. Det er vigtigt for os at undgå at bidrage til vægtstigmatisering og i stedet understøtte en åben dialog om sundhed og trivsel. Frem for at fokusere på vægt og mistrivsel vil vi kommunikere håb og handling – om sunde rammer, fællesskaber og trivsel.”

Julie Ane Bessmann er sociolog og senior konsulent ved Epinion. 

Hun har været med til at udarbejde undersøgelsen og har gjort sig store metodiske overvejelser for at skabe de bedst mulige ramme for netop at få børnene i tale:

”En 8-årig og en 16-årig er meget forskellige både ift. interesser, værdier, selvværd og sprogbrug. Derfor brugte vi i denne undersøgelse en kombination af fysiske gruppeinterviews i de yngste børns SFO’er og mobiletnografi, som de ældre børn kunne tilgå hjemmefra på deres telefoner. Det gav os indblik i deres tanker og sprogbrug på en måde, der føltes tryg og naturlig for dem. Det var meget vigtigt for os at skabe de bedste rammer for børnene – især når vi bad dem dele deres egne oplevelser og refleksioner om sårbare emner, som krop og sundhed jo godt kan være for mange.”
 

Hvad siger børnene og de unge?

Undersøgelsen viser blandt andet, at børn helt ned til 8-9-årsalderen tænker over, hvordan deres krop ser ud. En pige på 9 år siger for eksempel:

”Vi må kun have t-shirt på og bukser (til idræt, red.), så når jeg tager det på, så kan man se, at mine gymnastik-bukser er stramme. Og så kan det godt gøre dig lidt federe.”

Mange af de adspurgte børn og unge forbinder sundhed med et bestemt kropsideal. En dreng på 11 år fortæller:

"Nogle folk kan godt have det lidt svært med kropsidealer, men vi er jo alle sammen bare mennesker!"

Sprog og holdninger til krop og vægt kommer ikke kun fra jævnaldrende, men også fra voksne, viser undersøgelsen. En ung dreng reflekterer over dette:

"Voksne skal blive bedre til at være mindre fordomsfulde og være mere opmærksomme på, hvad de siger."
 

Dømmende voksne

Børnene i undersøgelsen mener selv, at de påvirkes af deres omgivelser: mødre på kur, fædre til fitness, sportsstjerner, der viser sixpack, tynde modeller på sociale medier. Derfor er det vigtigt, hvordan voksne taler om krop, vægt og sundhed:

”Børn og unge har nogle meget veludviklede antenner, der registrerer alt, hvad vi andre siger og gør omkring dem. Og de hører altså, at dem, der har en høj vægt, bliver stemplet som forkerte eller usunde. Det stiller krav til alle os, der kommunikerer om disse emner om at være mere omhyggelige med vores sprog og budskaber,” siger Marianne Lemvig.

Undersøgelsen er lavet af Epinion for Center for Sundt Liv og Trivsel.