Konference sætter fokus på vægtstigmatisering blandt børn og unge
Børn ned til børnehavealderen fravælger legekammeraten med høj vægt. Det viste en omfattende rapport om vægtstigmatisering fra Vidensråd for Forebyggelse, der blev offentliggjort tidligere i år.
Rapporten Vægtstigmatisering – forekomst, betydninger og forebyggelsespotentiale understreger, at stigmatiseringen af mennesker med høj vægt ligger dybt i vores sprog og kultur, og at der skal forebygges tidligt, hvis vi vil det til livs. Samtidig viser rapporten nemlig også, at stigmatisering kan gøre stor skade på dem, der udsættes for det.
Vi er derfor gået sammen med Nationalt Center for Overvægt og Vidensråd for Forebyggelse om at holde en konference om vægtstigmatisering blandt børn og unge for sammen at finde løsninger på, hvordan vi kan skabe forandringer.
Vores direktør, Morten Grønbæk, siger:
”Vi skal turde sætte fokus på det faktum, at personer med overvægt oplever at blive behandlet anderledes i vores samfund, vi skal turde dykke ned i, hvad der ligger til grund for det og vigtigst af alt: Hvad vi kan gøre for, at det ikke sker.”
Janne Tolstrup er næstforperson for Vidensråd for Forebyggelse og en af forfatterne til rapporten. Hun siger:
”Personer med høj vægt kan opleve at blive mødt med fordomme og diskrimination på grund af deres udseende mange steder. Ud over at det er ubehageligt, så kan det også have en negativ betydning for mange aspekter af livet for dem, det går ud over. Derfor er det vigtigt at forebygge stigmatisering.”
Stigma bygger på fordomme
Meget af stigmatiseringen bygger på fordomme om, at det er folks egen skyld, hvis de har for høj vægt. Men forskningen på området kan faktisk ikke forklare, hvorfor nogle mennesker tager mere på end andre. Derfor er det ifølge arrangørerne vigtigt at sætte fokus på problemet.
Leder af Nationalt Center for Overvægt, Jens Meldgaard Bruun, siger:
”Vi ved ikke en gang, hvorfor nogle mennesker udvikler svær overvægt. Derfor skal vi udbrede mere viden om overvægtens kompleksitet, da det kan være med til at bryde med omverdenens stigma og forbedre den enkeltes fysiske, psykiske og sociale sundhed.”
På konferencen skal forskning, praktiske erfaringer og gode eksempler klæde fagpersoner på til at se stigmatisering, når den foregår, og forebygge den, hvor de kan.
Tidspunkt: 3. oktober 2024, kl. 9.15-15.30
Sted: Comwell H.C Andersen (Koncerthuset), Odense