Article

Ny undersøgelse: 3 ud af 4 børn drikker flere søde drikke end anbefalet

Søde drikke fylder meget i børns hverdag, og det bliver værre med alderen. 40 procent er
”storforbrugere” af søde drikke. Nyt initiativ vil gøre almindeligt vand endnu mere
tilgængeligt.

”Sluk tørsten i vand,” lyder ét af de officielle kostråd

Desværre ser det ud til, at danske børn og unge hellere drikker noget med mere smag – og væsentligt flere tilsætningsstoffer.

3 ud af 4 drikker således mere saft, sodavand eller energidrik, end Fødevarestyrelsen anbefaler. Samtidig er 4 ud af 10 børn såkaldte “storforbrugere”. Det vil sige, at de drikker mere end 4 gange mere end anbefalet. For de 16-20-årige er det over halvdelen.

Det viser en ny undersøgelse af danske børns drikkevaner, som Epinion har lavet for os. 

Vi står nu bag initiativet ’Kun vand’, der vil gøre almindeligt vand mere tilgængeligt på landets skoler, klubber, haller og andre steder, børn og unge kommer til dagligt. Det fortæller vores direktør, Morten Grønbæk:

"Vi står med en opgave, hvor vi skal gøre det lettere for børn og unge at skabe sundere drikkevaner. Det kræver nemmere adgang til koldt drikkevand. Samtidig skal vi gøre en indsats for at ændre de normer og vaner, der gør søde drikke til en fast del af hverdagen," siger han.

Det sunde alternativ 

Undersøgelsen bygger på besvarelser fra 3.000 børn og unge eller deres forældre om drikkevaner og forbrug af drikkevarer.

Undersøgelsen viser, at der er mange børn og unge, der ikke drikker vand hver dag. Blandt de 13-20-årige er der cirka 15 procent, der ikke drikker vand hver dag. De er dog ikke jævnt fordelt. På landets 10. klassecentre, FGU eller erhvervsuddannelser er det således cirka 30 procent, der ikke drikker vand hver dag.

”Sodavand, energidrik og andre søde drikke tager pladsen for de næringsstoffer, børn og unge har brug for. De bidrager desuden til et alt for højt indtag af sukker. Hvis vi kan erstatte noget af forbruget med almindeligt vand, kan det få en positiv sundhedsmæssig effekt hos mange – især blandt udsatte grupper,” siger vores forskningschef Nina Geiker.

Vi har inviteret en lang række uddannelsesinstitutioner, organisationer og forskere til at deltage i ’Kun vand’-initiativet. Vi skal sammen finde ud af, hvordan man gør vandet mere tilgængeligt og attraktivt på landets skoler, uddannelsessteder, i idrætsklubber og lignende steder, hvor børn og unge færdes, og hvordan man tilskynder børn og unge til at bruge dem.


Se vores forskningschef, Nina Geiker, fortælle mere om undersøgelsen i videoen:

Loading video