Talk sætter fokus på skærmpolitik i skolen
Enter og exit – skærme ind og ud af skolen
Vores seneste talk bød på oplæg om skærmenes vej ind i skolen - og ud igen, erfaringer fra elever og lærere på Niels Brock Gymnasium, en paneldebat med gode diskussioner samt en præsentation af et værktøj udviklet af Børns Vilkår. Hele arrangementet blev modereret af vores egen skærmekspert, seniorforsker Cathrine Wimmelmann.
Dorte Ågård har forsket i skærmenes indflydelse på undervisningen og har hjulpet skoler til at udvikle skærmpolitikker. Hun ser en ny konsensus om principper for skærmbrug i skolen. Det handler om at iværksætte klare, restriktive spilleregler for skærmbrug med venlighed og hjælpsomhed.
”Alle de forstyrrelser, der er flyttet ind i skolelokalerne med mobiltelefoner, tablets og så videre, ødelægger elevernes koncentration. Vi troede, at børnene kunne lære at begå sig ved at have skærme til rådighed hele tiden. Nu tror vi snarere, de skal lære det ved ikke at have dem,” fortalte Dorte Ågård.
Nye anbefalinger på skærmområdet
Med Trivselskommissionens nye anbefalinger kunne en talk om skærmpolitikker i skolen ikke være mere aktuel. "Et balanceret digitalt liv" er blandt de 35 nye anbefalinger, hvor det blandt andet anbefales, at børn først får en smartphone, når de er over 13 år, og at de helt skal ud af grundskolerne.
På Niels Brock Gymnasium har man over de sidste halvandet år gjort sig en del erfaringer med mobilfrie skoledage. Når eleverne møder ind til timerne, skal de i dag aflevere deres mobiltelefoner, som de først får tilbage i pauserne. Både elever, lærere og rektor fra Niels Brock fortalte, hvordan samarbejdet og kommunikationen mellem lærere, elever, forældre og ledelse er en vigtig del af skolens succes med sine skærmpolitikker.
Katrine Andersen, uddannelseskonsulent ved Børns Vilkår, præsenterede et redskab, der kan hjælpe forældre med at styre og planlægge digitale aftaler. Værktøjet hedder forældremødeværktøjet og er frit tilgængeligt for alle. Det kan findes her
Skærmpolitik er blot en brik i at fremme god trivsel i skolen, fortæller lærer Dan Kristian Møller i et videointerview og forklarer, at skolen er i gang med en større indsats, hvor skærmpolitik blot er en del af det store perspektiv.
Du kan se et klip fra talken herunder:

We need your consent
You need to accept functional cookies to watch Vimeo videos