Ny undersøgelse af børn og unges drikkevaner
Mandag den 14. oktober sender Center for Sundt Liv og Trivsel og Epinion en stor, landsdækkende undersøgelse ud, der skal afdække børn og unges drikkevaner.
Undersøgelsen ser på, hvad 3.000 børn og unge i alderen 3-20 år drikker, herunder vand, mælk, juice, saftevand, sodavand og energidrikke. Den skal også vise, om alle har nem adgang til vandposter i skoler, klubber og fritidsaktiviteter.
”Vi vil gerne være med til at skabe sunde rammer for børn og unge,” siger centrets direktør, Morten Grønbæk. ”Det kan blandt andet handle om at fremme sunde vaner, så de oftere drikker vand frem for søde drikke. Det kan være et vigtigt skridt mod at sikre en sund vægtudvikling blandt børn og unge,” siger han.
'Kun Vand'
Undersøgelsen er en del af Center for Sundt Liv og Trivsels langsigtede initiativ ‘Kun Vand’, der skal øge adgangen til gratis drikkevand for at reducere forbruget af søde drikke.
”Vores mål er at gøre vand til det naturlige og lette valg for børn og unge. Derfor undersøger vi, om der er vandposter på skoler, i klubber og på fritidsarenaer, og om vandet er let tilgængeligt,” siger chefkonsulent Lene Winther Ringgaard fra Center for Sundt Liv og Trivsel og projektleder på ‘Kun Vand’.
Mange tænker nok, at alle børn har adgang til vand alle steder, men det er ikke sikkert, at børnene drikker det, fortæller Lene Winther Ringgaard.
”Måske kan man ikke få en drikkedunk ind under hanen, måske er vandet ikke koldt, eller måske er det en barriere, hvis man skal ud på toilettet for at få vand. Det skal være nemt at få fat i koldt og frisk vand – uanset om du er i skole, til sport eller nede i klubben,” forklarer hun.
Baggrund for undersøgelsen
Ifølge Statens Institut for Folkesundhed har 14 procent af danske børn i alderen 6-7 år overvægt, mens tallet stiger til 19 procent for unge i alderen 14-15 år. Flere studier har vist, at søde drikke øger risikoen for overvægt.
Internationale studier peger dog på, at øget indtag af vand kan være med til at sænke forbruget af søde drikke.
’Kun vand’ bygger blandt andet på udenlandske erfaringer fra lignende initiativer. Det gælder for eksempel water only schools-programmerne i England og New Zealand.
Initiativet vil forhåbentligt vise, om det herhjemme kan være med til at vende vægtudviklingen.
- Sluk tørsten i vand
Søde drikke – også lightprodukter
- Børn under 4 år: Ingen søde drikke
- Børn på 4-6 år: Højst 250 ml om ugen
- Børn på 7-9 år: Højst 330 ml om ugen
- Større børn og voksne: Højst 500 ml om ugen
Kilde: Fødevarestyrelsen
”Søde drikke” omfatter både sukker- og kunstigt sødede drikke, som sodavand, saftevand, iste, energidrikke og sportsdrikke.
- Omfatter 3.000 børn og unge (3-20-årige)
- Repræsentativt udvalgt i hele landet
- Gennemføres af Epinion, oktober-november 2024
Det skal undersøgelsen svare på:
- Hvor meget og hvad drikker børn og unge?
- Hvor drikker børn og unge de forskellige drikkevarer?
- Hvor er der vandposter?
- Er der adgang til søde drikke, der hvor børn og unge færdes?