Aktivitet

Stor vægtændring mellem to graviditeter

Moderens vægt inden graviditet kan have betydning for barnets vægt senere i livet. Ny undersøgelse skal se på sammenhænge og muligheder for forebyggelse af overvægt

Forskningsprojektet undersøger, hvordan ændringer i kvinders vægt mellem to graviditeter påvirker risikoen for at føde et barn, der enten har lav eller høj fødselsvægt. Børn født med lav eller høj fødselsvægt har større risiko for overvægt senere i livet, så det kan være et sted at sætte ind med bedre forebyggelse.

Projektet består af tre delstudier:

1. delstudie ser på, hvordan fordelingen af gravide med forskellige vægtkategorier har ændret sig over tid, samt hvor ofte der er store vægtændringer mellem to graviditeter.

2. delstudie undersøger, om store vægtændringer mellem to graviditeter hænger sammen med social baggrund, mental trivsel og livsstil under den første graviditet.

3. delstudie fokuserer på at beregne risikoen for at føde et barn med enten lav eller høj fødselsvægt, hvis kvindens vægt ændres markant mellem de to graviditeter.

Baggrund for projektet

Både lav og høj fødselsvægt kan have alvorlige konsekvenser for barnets sundhed senere i livet, herunder en øget risiko for overvægt, diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Samtidig viser tidligere forskning, at kvindens vægt før og mellem graviditeter kan påvirke barnets fødselsvægt. Da antallet af gravide med overvægt stiger, er det vigtigt at forstå, hvordan vægtændringer kan påvirke fostervækst og dermed forbedre sundhedsvejledningen til gravide.

Data kommer fra 18.000 gravide i Region Syddanmark og på Rigshospitalet. Projektet vil forsøge at identificere, hvilke forhold der kan øge risikoen for store vægtændringer og dermed påvirke risikoen for lav eller høj fødselsvægt hos barnet i den anden graviditet.

Projektets titel: Stor vægtændring mellem to graviditeter

Bevillingsmodtager(e)
Rigshospitalet and Odense Universitetshospital
Budget
1.730.185 kroner
Projektperiode
-